Mellek felkészítése

4d ultrahang center

+36-20-20-44-444

Hétvégén is hívható! (0-24-ig)

1095 Bp, Mester utca 45.

Szakrendelő épülete IV. emelet 453. rendelő

Rendelés:

Hétfő – Péntek: 7:30 – 19:30

A mellek változása

Az első hetekben a várandósság első gyanújelei közé tartozik az emlők feszülése, érzékenysége. A hormonális változásoknak köszönhetően az emlő mirigyállománya és a tejgyűjtő csatornácskák megduzzadnak. Ez a folyamat egyénenként változó, de mégis a korábbihoz képest jelentős súly- és tér-fogatnövekedést eredményez.

A mellbimbó és környékének elszíneződése, sötétebbé válása is jellemző a várandós hónapok változásaira, ez az elsötétedés a szülés után néhány hónapon belül visszarendeződik.

A mell súlyának növekedése miatt ajánljuk, hogy viseljen napközben kényelmes melltartót a kismama. A melltartó viselésével elkerülhetjük a kellemetlen feszüléseket, a mellizmok és a bőr túlzott kitágulását, megelőzi a hátizomzat feszülését. Valamelyest csökkenthető az ún. várandóssági csíkok, „striák” megjelenése a mellen. A mellbimbó érzékennyé válása miatt fontos, hogy a fehérnemű ne fokozza, hanem csökkentse az átmeneti kellemetlenségeket, megelőzze a kedvezőtlen elváltozásokat

A mellbimbó

A nők többségénél inger hatására kiemelkedik. Ha eddig ezt nem tapasztalta a várandós, nem kell aggódnia! A lapos, vagy befelé forduló mellbimbó is alkalmas a szoptatásra! Csak a mellre helyezésre kell nagyobb gondot fordítani, így ez nem fog szülés után szoptatási nehézségeket okozni.

Téves gyakorlat, hogy „edzeni kell” a várandósság ideje alatt a mellbimbót, sőt fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a mellbimbó ingerlése oxitocin felszabadulással jár, meglévő koraszüléshajlam esetén elindulhat a szülés!

A mell higiénéje

Már a várandós időszakban is fontos. Vannak kismamák, akik már a várandósság alatt előtej, ún. „kolosztrum” megjelenését tapasztalják, mely sokszor a fehérneműn, ruhán kis folt formájában jelentkezik.

Ennek léte vagy nem léte nem függ össze a későbbi tejelválasztás és szoptatás sikerességével. Mivel az ez előtej sűrű, kenőcsös, néha beszárad a bimbó redőcskéibe, ezért meleg vízzel, esetleg olajos vattával könnyen eltávolítható. Amennyiben ez egy-két cseppnél nagyobb mennyiségű, viseljen a melltartóban napközben többször cserélhető pamut betétet. Az előtej nyomkodása szükségtelen!

Napi tusolások közben ügyeljen arra, hogy a bimbóudvarra és a bimbóra ne kerüljön szappan, tusfürdő, mert kiszárítja a bőrt. Ezt később, a szoptatásnál is tartsa szem előtt. Tisztálkodás után használhat várandósság idején krémet vagy olajat a mellre.

A kényelmes, jó melltartó jellemzői

 • döntően pamut, kis százalékban műszálás: nem fokozza az izzadást, de rugalmas,
 • a formája követi a mell természetes alakját, nem szorít, nem nyom,
 • lehetőleg nem szabott, a varrások és a díszítő csipke nem dörzsöli a mellbimbót,
 • méret kiválasztásánál a mell alatti és a mellcsúcson mért körfogatot kell tudni,
 • alul kellő tartást ad, a vállpánt nem vág be.

Mellek stria elleni védelme

A „stria” krém használatakor ügyeljen arra, hogy mindig két kéz között tartva kenje a mellét, hogy megóvja a megnyúlástól. A „stria” krémet a bimbóudvar mögötti területre kell körkörös kis mozdulatokkal bemasszírozni. Mindig ellentétes oldalon támassza alá az egyik kezével a mellét, miközben a másikkal a kenőcs felvitelét végzi.

Ajánlott mellizom-erősítő gyakorlatok

1. mellizom-erősítő gyakorlat

Törökülésben a karokat vállmagasságban előrenyújtjuk, a kezeket lazán ökölbe fogjuk. Magunk előtt vízszintesen „ollózunk” 4-szer, majd függőlegesen 4-szer. Pár másodperces pihenések után megismételjük a gyakorlatot 4-szer.

2. mellizom-erősítő gyakorlat

Törökülésben a mellkas előtt a két tenyerünkben összetámasztjuk és erősen összenyomjuk, miközben a mellizmok megfeszülnek. 4-szer ismételjük meg a szorítást, majd kisebb pihenőkkel 4-szer ismételjük meg a feladatot.

3. mellizom-erősítő gyakorlat

Törökülésben ellentétes kézzel fogjuk meg a másik felkart, majd próbáljuk eltolni egymástól a két kart, 4-szer egymás után, miközben érezzük a mellizmok megfeszülését. 4-szer ismételjük meg a gyakorlatot kisebb szünetekkel!

4. mellizom-erősítő gyakorlat

Törökülésben vállra helyezzük kezünket mindkét oldalon. Hátrakörzést végzünk úgy, hogy nagy, széles, kerek köröket rajzolunk a könyökünkkel. Hátul lapockáink összeérnek. 4 körzés után kis pihenővel néhányszor megismételjük a gyakorlatot. Ügyeljünk az egyenes testtartásra, a fejjel előre nézzünk!

Jöjjön el hozzánk ultrahang vizsgálatra, ahol a legmodernebb berendezésekkel és tapasztalt orvosokkal várjuk Önt! A vizsgálat alatt készül diagnosztikai lelet, amelyhez részletes tájékoztatást adunk.

TELEFON

+36 20 20 44 444

Hétvégén is hívható (0-24-ig)

CÍM

1095 Budapest, Mester utca 45.

Szakrendelő épülete IV. emelet 453.

RENDELÉS

Hétfő – Péntek:

7:30 – 19:30

EMAIL

bszucs14@gmail.com

2 órán belül válaszolunk

SZÉP kártyát, Ajándék Erzsébet-utalványt elfogadunk, szinte az összes Egészségpénztárral kapcsolatban állunk! Fizetés akár BANKKÁRTYÁVAL is!

Üzemeltető

 • Cég név: PGSZ Kft 
 • Cégjegyzékszám: 01-09-713461 
 • Adószám: 12989197-2-42 

Web üzemeltető

 • Cég név: Intelliweb Kft 
 • Cégjegyzékszám: 02-09-072195 
 • Adószám: 14215111-2-02