A terhesség hétről-hétre

1-4. hét   5-8. hét   9-12. hét   13-16. hét   17-20. hét   21-24. hét   25-28. hét   29-32. hét   33-36. hét   37-40. hét   

1-4. hét

Amit a kismama tapasztalhat

Valószínű, hogy az első 4 hét alatt semmit nem érez a benne zajló folyamatokból.
Esetenként előfordulhat émelygés, aluszékonyság, a mellek érzékennyé válhatnak, mivel a szoptatás előkészítéseként kezdettől fogva növekednek.
Néhány kismama ösztönösen megérzi a pocaklakó jelenlétét.

Jótanácsok

Akik türelmetlenül várják már a másállapotot, azok a teszt, vagy az orvos általi bizonyítás előtt a reggeli lázmérés segítségével próbálkozhatnak, hiszen a várandósság alatt a reggeli hőmérséklet a hormonális változás hatására magasabb a szokottnál.

Az első négy hét

A petesejt megtermékenyülése a petevezetőben történik a ciklikus tizennegyedik napján, huszonnyolc napos ciklikussal számolva. A következő 72 órában a megtermékenyített petesejt négy, majd nyolc, tizenhat, harminckettő, majd hatvannégy sejtre oszlik. Olyan lesz, mint egy szederszem. Ezért is nevezik szedercsírának. A megtermékenyítés után hét nappal a petesejt a méhbe jut, ahol majd beágyazódik. A megtermékenyített petesejtet az első két hétben zigótának, a harmadik hónap betöltéséig embriónak, ettől kezdve magzatnak nevezzük. A szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek. Az egyik részből lesz az embrió, a másikból a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór.
A megtermékenyülést követő 11-12. napon a zigóta teljesen beágyazódik a méh nyálkahártyájába. A "baba" ekkor körülbelül egy milliméteres. A fogantatást követő 15-17. napon - vagyis a ciklus 29-31. napján - hüvelyi 2D-s ultrahangvizsgálattal még csak a petezsák látható, ami tulajdonképpen a majdani baba kuckója. A petezsák ekkor 2-3 milliméteres.
vissza a lap tetejére


5-8. hét

Aktuális vizsgálatok
- Nőgyógyászati vizsgálat, a várandósság megállapítása
- Belgyógyászati kivizsgálás
- EKG
- Fogászati szűrés
- Vérkép, RH-faktor megállapítása, laborvizsgálatok
- Rákszűrés

I. védőnői kivizsgálás és az anamnézis felvétele

Amit a kismama tapasztalhat
- Reggeli rosszullétek
- Émelygés, hányinger, hányás
- Gyomorégés
- Bizonyos ételek megkívánása
- Fáradtság
- Aluszékonyság
- Gyakori vizelés inger
- Öröm büszkeség
- Érzékenység, aggodalom

Jótanácsok
- Aki émelygéssel, rosszulléttel küzd, kezdje a napot még az ágyban néhány szem olajos mag szopogatásával, vagy lassú szétrágásával.
- A szervezet alkalmazkodásához idő kell, viszont a második trimeszterre általában megszűnnek a kellemetlen reggeli gyomorproblémák.
- Az első időszakban óvatosabban végezze a testmozgást és mérlegelni kell az uszodák látogatását is a fertőzésveszély miatt.

5. hét
Az ötödik hét során mutatható ki a szikhólyag. Ez egy kerek, gyűrűszerű ultrahangképet adó hólyag, az "éléskamra", ami a növekvő embrió fejlődéséhez szükséges tápanyagokat biztosítja a tizenkettedik hétig (ekkorra a szikhólyag elsorvad, miután elvégezte feladatát). A szikhólyag megjelenése a méhen belüli terhesség egyértelmű bizonyítéka.

6. hét
Megjelenik az embrió, melynek mérete ekkorra 3 milliméter. A szívcső pulzálása már megfigyelhető. Beindul a szikkeringés. A szívfrekvencia 80-90 percenként, de a terhesség előrehaladtával a tizedik hétig fokozatosan 180-190 percenkénti értékre növekszik, majd lassú csökkenést mutat a szülésig. A hatodik hét második felében jelenik meg a felső végtag-bimbó. A hatodik hét végére, a 40-44. napra az embrió akár a 4-5 milliméter hosszat is elérheti.

7. hét
A hetedik héten megjelennek az alsó végtag bimbók és az együregű agy. A szívnek már elkülönült a bal és jobb kamrája, ekkor már 145-öt ver percenként. A felső végtag a 49-52. napon és az alsó végtag az 52-56. napon kezd kifejlődni. A 49-52. napon az embrió 7-10 milliméteres, az 52-56. napra 10-12 milliméter.

8. hét
Már pontosan kivehető a felső és az alsó végtag kezdeménye, folytatódik a szív felépülése. Ebben az időszakban naponta körülbelül egy millimétert növekszik. Majdnem minden lényeges belső szerve megvan, de még nagyon kezdeti stádiumban. Megkezdődik a szem, a belső- és középfül fejlődése, a felsőajak és az orrhegy is felismerhető. A gerincoszlop a nyolcadik héttől kezdve mutatható ki, és finom mozgása is elkezdődik. Megindul a vizelettermelés. Az embrió CRL: 14-20 mm és másfél gramm súlyú.
vissza a lap tetejére


9-12. hét

Aktuális vizsgálatok
- Havi szülészorvosi vizsgálat
- Vérnyomás, súly ellenőrzése
- 11-13. hét 1. UH-szűrés (nyaki redő vizsgálat (inkább a 11-12. héten)
- 11-13. hét integrált teszt I. szakasza (önköltséges)

Amit a kismama tapasztalhat
- Reggeli rosszullétek, gyomorégés
- Bizonyos ételek megkívánása, ugyanakkor más ételektől, italoktól való undor
- Visszeresedés
- Székrekedés

Jótanácsok
- Inkább gyakrabban, de kis adagokat egyen, ez kevésbé irritálja a gyomrát, s így enyhíthető az émelygés.
- A székrekedés ellen fogyasszon sok gyümölcsöt nyersen, vagy aszaltan, esetleg cukrozatlan lekvár formájában.
- Amennyiben visszeresedésre hajlamos, úgy minél hamarabb kezdje meg a kismamák számára kialakított kompressziós harisnya viselését.
- Viseljen laza, kényelmes ruhákat, hogy ne szorítsa a pocakját.

9. hét
Itt az embrió már babaszerű alakot kezd ölteni. Van szeme, szemhéja, látszanak a fülkagyló vonalai. Elkülönülnek a kézujjak, és az egész test-, illetve végtagmozgás is megfigyelhető. A külső nemi szervek megjelenési formája a kilencedik hétig azonos fiú, vagy leány embrió esetében.
Az embrió CRL: 22-30 milliméteres. Ez nagyjából egy közepes zöld olajbogyó méretének felel meg.

10. hét
Ekkorra még inkább babaszerű külsőt ölt. Az arc részletei már kezdenek kirajzolódni és a lábujjak is kifejlődnek. Számos belső szerv elkezd működni. A szív már majdnem teljesen kifejlődött. 20 kis tejfogkezdemény jelenik meg az ínyben.
Az embrió CRL: 31-39 mm.

11. hét
Kialakult a gerincoszlopa, és lényegében minden szerve kifejlődött. Csaknem teljesen kifejlődik az orr, a száj, az arc. Ekkortól kezdve kerül sor a nagyon fontos első ultrahang-szűrővizsgálatra. Ezeket természetesen hagyományos 2D gépekkel végzik a nőgyógyász rendelésére.
A magzat hossza CRL: 41-50 mm, teljes hossza 75 mm körüli.

12. hét
Kialakultak hangszálai. A baba tud kiáltani, s alkalmanként meg is teszi, természetesen hangtalanul. Az agya teljesen kifejlődött, így már fájdalmat is tud érezni. Izomzata egyre fejlettebb és már többet mozog. A szemhéjak által fedett szemek a 26. hétig zárva maradnak, hogy védve legyenek, míg a retinája ki nem fejlődik teljesen. Ebben az időszakban már szopja az ujját.
A magzat hossza CRL: 55-65 mm. A teljes hossza 80 mm körüli, súlya 15 gramm.
vissza a lap tetejére


13-16. hét

Aktuális vizsgálatok
- Havi szülészorvosi vizsgálat
- Vérnyomás, súly ellenőrzése
- 16. hét vérvizsgálat (AFP-szűrés, Hepatitis B szűrés)
- Vizeletvizsgálat
- Vérkép
- 14-16. hét integrált teszt II. szakasza (önköltséges)

Amit a kismama tapasztalhat
- Növekvő étvágy
- Függőleges sötét csík megjelenése a köldök alatt
- Többedszer szülőknél érezhetőek a magzatmozgások
- Javuló közérzet
- Energikusság

Jótanácsok
- Figyeljen oda az étkezésére, hiszen a baba is ugyanazt eszi, mint Ön. Mindkettőjük érdekében fontos a vitaminok, vas és folsav bevitele a kiegyensúlyozott étkezéssel, vagy szükség esetén gyógyszerek formájában.
- Hamarosan látványosan megnő majd a melle és a pocakja, készítse fel bőrét olajjal, vagy speciális krémmel a változásra, hogy elkerülje a "terhescsíkok" kialakulását.

13. hét
Az arc és részei már teljesen kifejlődtek, ugyanígy a belső szervek legtöbbje is. A külső nemi szervek már egyértelműek felismerhetők. Hüvelyi ultrahangvizsgálattal legkorábban ettől az időponttól határozható meg a baba neme, bár az eredmény még nem száz százalékos. Eddig az időpontig mérjük az ülőmagasságot. Innentől teljes hosszról beszélünk, de közvetlenül már nem mérjük. A magzat hossza CRL: 65-78 mm, teljes hossza 10,5 cm, súlya 10,5 cm, súlya 30 gramm.

14. hét
Az izmok és a nemi szervek tovább fejlődnek. Mivel az izomműködés egyre koordináltabb, még több spontán mozgást figyelhetünk meg. Megjelennek a kéz- és lábkörmök. A méhlepény veszi át a hormonális folyamatok irányítását. A teljes hossza 100 mm, súlya 45 gramm.

15. hét
A magzat gyors növekedése folytatódik. Bőre még annyira vékony, hogy erecskéi látszanának a bőre alatt. Csontjaiba egyre több kálcium kezd beépülni. Működő ízlelőbimbói vannak és képes megízlelni azt, amit a mama evett. Már a szemöldök is megjelenik. Az ajakmozgás szándékos és koordinált. Hossza 13,5 cm, súlya 70 gramm.

16. hét
Már szemöldöke és szempillája van. Bőre színe pirosas, testén finom szőrzet kezd megjelenni, állát és homlokát pihék borítják. Megjelennek a szemmozgások. Tud markolni, rúgni, sőt bukfencezni is, mivel a végtagok teljesen kifejlődtek és az ízületek is működnek. Hossza 16 cm, súlya 100 gramm.
vissza a lap tetejére


17-20. hét

Aktuális vizsgálatok
- Havi szülészorvosi vizsgálat
- Vérnyomás, súly ellenőrzése
- Hüvelyi váladékvizsgálat
- 18-20. hét genetikai ultrahang

Amit a kismama tapasztalhat
- Mellek növekedése, mellbimbó sötétedése
- Méhszalag feszülése
- Derékfájás
- Először szülőknél először érezhetőek a magzatmozgások
- Érzékenység, hangulati változások
- Izgalom, öröm

Jótanácsok
- A mellek alakjának megőrzése és striák kialakulásának megakadályozására viseljen a mell növekedését követő terhességi melltartót. Ezek kellőképpen megtartják és alátámasztják a mellet, így óvják annak formáját és kötőszöveteit.
- Vásároljon csinos kismamaruhákat, amelyek hangsúlyozzák az egyre gömbölyödő pocakját.

17. hét
A zsír ezen a héten kezdi meg a felszaporodást. Ez igen fontos lesz később a hőszabályozásban, hiszen megvédi testét a lehűléstől. A mozgások egyre gyakoribban és gyorsabban lesznek. Nemcsak szopja az ujját, de grimaszokat is vág. Agyalapi mirigyében már vannak endorfin sejtek, ezek fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek.
Hossza 18 cm, súlya 160 gramm.
-
-18. hét
-A tizennyolcadik héten egy fontos állomáshoz érkeztünk. A genetikai ultrahang vizsgálat a 18. és 20. hét között esedékes. Az AFP eredménnyel a kezünkben mehetünk a vizsgáló orvoshoz, hogy ő ultrahanggal vizsgálja meg a magzat megfelelő fejlődését. Testén ebben az időszakban hőszabályozó zsírréteg képződik.
-Hossza ekkor 20 cm, súlya 200 gramm.

19. hét
Haja elkezd nőni, megfigyelhető, hogy hunyorít. Bőre átlátszó, így a hajszálerek is látszanak. A baba bőrén védő viaszréteg, más néven magzatmáz képződik. A máj és epehólyag megtermelik az első emésztőnedvet, és ez igen jó, ugyanis a magzatmázból leváló darabokat a baba bekortyolja. Ez adja majd béltartalmat, a meconiumot, vagyis a magzatszurkot.
Szívritmusa 140 percenként.
Hossza 22 cm, súlya ekkor 260 gramm.

20. hét
A baba hall és fel tudja ismerni az édesanyja hangját. Gyakran ásít és mozgatja kéz- és lábujjait. Szívhangjai már sztetoszkóppal is hallhatók. Egyre több a magzatív, mely a baba mozgását könnyíti, hiszen teret biztosít számára. Ekkorra már biztosan érezhetővé válnak mozgásai az anya számára, még akkor is, ha első terhességről van szó. Ebben az időszakban 80-100 grammot gyarapszik hetente.
Hossza 25 cm a hét végére, súlya ekkor 300 gramm.
vissza a lap tetejére


21-24. hét

Aktuális vizsgálatok
- Havi szülészorvosi vizsgálat
- Vérnyomás, súly ellenőrzése
- 24-28. hét terheléses vércukor vizsgálat
- Vérkép
- Vizelet
- Rh-vizsgálat ismétlése - amennyiben szükséges.

Amit a kismama tapasztalhat
- Hasfal feszülése
- Derékfájás
- Gyomorégés
- Visszeresedés
- Aranyér

Jótanácsok
- Amennyiben orvosa engedélyezi, végezzen nem megerőltető mozgást, amely jótékonyan hat Önre és a babára egyaránt.
- A túl magas és a túl lapos sarkú cipők viselése fokozhatja a gerincproblémákat, viseljen inkább enyhén magasított sarkú, kényelmes lábbelit.
- A kórházakban és a védőnői szolgálatokon szervezett szülésre felkészítő tanfolyamok nagyon sok hasznos információval szolgálnak, vegyen részt a kispapával együtt az előadásokon.

21. hét
Az erős hangokra élénk mozgással reagál. Képes megkülönböztetni a keserűt az édestől. Ez az időszak a nagy ficánkolások ideje uszodájában, a magzatvízben. Bőre kevésbé finom, kissé ráncos. Ujján megjelenik a csak rá jellemző bőrléc-rendszer, amitől ujjlenyomata egyedi lesz.
Hossza 26,5 cm, súlya ekkor 400 gramm.

22. hét
A bőre ekkor már nem látszik át. A verítékmirigyek is kifejlődnek. A leánymagzat petefészkében éretlen tüszők várakoznak. Ebben az időszakban az apa is érzékeli már a pici mozgását, ha tenyerét óvatosan a pocakra teszi.
A baba hossza 28 cm és súlya 450 gramm.

23. hét
A magzat testarányai már nagyjából egy újszülöttének felelnek meg, csak persze egy kicsit soványkáénak, ugyanis a bőr alatti zsírréteg még nem teljesen fejlődött ki. Így a magzat bőre még ráncos. A szemek már majdnem teljesen kifejlődtek, de a szivárványhártya még nem pigmentált. Hossza 29 cm, súlya 500 gramm.

24. hét
Ez az időszak vízválasztó. Ha ekkor megszületik a baba, világrajötte szülésnek számít, a baba pedig éretlen koraszülöttnek. Ekkor már komolyan esélyes az életben maradásra, de természetesen csak orvosi segítséggel, hiszen a tüdeje még nem érett. A baba gyakorolja a légzést, belélegezve a magzat-vizet, hogy a tüdejét fejlessze. Ettől az időszaktól az infans nevet javasolják, ami olyan gyereket jelent, aki még nem tud beszélni.
Ekkor 30 cm és 600 gramm.
vissza a lap tetejére


25-28. hét

Aktuális vizsgálatok
- Havi szülészorvosi vizsgálat
- Vérnyomás, súly ellenőrzése
- 2. fogászati ellenőrzés

Amit a kismama tapasztalhat
- Jelentősebb súlygyarapodás
- Gyomorégés
- Lábak fájdalma
- Büszkeség
- Energikusság

Jótanácsok
- Fogyasszon minél több zöldséget, gyümölcsöt, mert gazdagok vitaminokban és rostokban, valamint segítenek az emésztési problémák esetén.
- Ha kívánós pillanatai vannak, nem kell ellenállni, szervezete jelzi, hogy mire van szükséges. Csak a mértékletességre vigyázzon.
- Vonja be a kispapát a babával folytatott kommunikációba, a tervezgetésbe, vásárlásokba, ez nagyon fontos a család erősítésétben.

25. hét
Napi három-négy liter magzatvizet nyel, amit 100 gramm tej tápértékének felel meg. Nem csoda hát, hogy néha csuklik is a kis mohó, amit a kismama ütemes kis rángásokként él meg. Tizenhat-húsz órát is alszik naponta, ami részben mély alvás vagy könnyű álom, fizikai rezdülésekkel tarkítva. Karjait a mellkasára hajtja, kezét ökölbe szorítja, térdeit felhúzza, ami tipikus magzati póz.
Hossza 31 cm, súlya 700-800 gramm.

26. hét
A retina kifejlődésével a szemek szerkezeti fejlődése befejeződött. Innentől a baba kinyitja a szemét. Érzékeli a fény és sötétség, nappal és éjszaka változásait. A nyelven teljes mértékben fejlett ízlelőbimbók találhatók. Ha ekkor születne meg, már sokkal nagyobb esélye lenne az életben maradásra, mert a légzésszabályozása már működne.
Hossza 32 cm, súlya 900 gramm.

27. hét
A bőr alatti zsírréteg elkezd felhalmozódni. A végtagok hosszabbak és erősebbek lesznek. A hallórendszer szinte teljesen kifejlődött, így a hangokra intenzívebben reagál.
Hossza 33,5 cm, súlya 1000 gramm, azaz 1 kg.

28. hét
Testének arányai már nagyjából olyanok, mint amilyenek a születéskor is lesznek. A magzatot zsíros, sejtszerű anyag, a magzatmáz borítja továbbra is, hogy védje a magzatvíz feláztató hatásától.
Hossza 35 cm, súlya 1200 gramm.
vissza a lap tetejére


29-32. hét

Aktuális vizsgálatok
- Havi szülészorvosi vizsgálat
- Vérnyomás, súly ellenőrzése
- 30-32. hét 3. UH-szűrés (a baba növekedésének ellenőrzése) Amit a kismama tapasztalhat
- Ízületek tágulása miatti fájdalmak (Szeméremcsont, medence, bordaív és derék fájdalma)
- Enyhe méhösszehúzódások
- Köldök ellapulása
- Boldogság
- Álmodozások a babával közös életről

Jótanácsok
- Fokozottan ügyeljen a helyes testtartásra, kerülje az ún. kismama tartást, a későbbi kellemetlenségek elkerülése miatt. A gerinc- és derékpanaszok elkerülésére hatékony segítség a terhességi tartónadrág és tartópánt.
- Keresse fel a kórházat, ismerje meg a szülészeti osztályt és az esetleges alternatív szülési módokat.
- Válasszon szülésznőt, aki segít a felkészülésben, a vajúdás és a szülés idején, valamint az azt követő kórházi tartózkodás alatt.

29. hét
A baba bőre már kevésbé ráncos, mert a bőr alatti zsírréteg már kellőképpen felhalmozódott. A szeme nyílik és csukódik attól függően, hogy ébred vagy alszik. Ha folyamatos erős fény éri kívülről az anya testén át a méhet, a baba kinyitja a szemét és a fény felé fordítja a fejét. A feje már teljesen hajjal borított.
Hossza 36,5 cm, súlya 1300 gramm.

30. hét
A baba már nagyjából alkalmas lenne a méhen kívüli életre, bár ha ekkor születne meg, szintén koraszülöttnek számítana. Hónapokon keresztül a köldökzsinór volt a tápláló vezeték. ezen át nemcsak a tápanyagok jutottak hozzá, hanem ha a kismama károsító anyagokat fogyasztott, sajnos azokból is "részesült".
Hossza 38 cm, súlya 1500 gramm.

31. hét
Idegrendszere tökéletesedik, egyre összetettebb mozgáskoordinációra képes. Teljesen kifejlődik a dobhártya. Kialakul a hőszabályozás. Megjelennek a zsírpárnácskák és kezének körmei az ujja hegyéig érnek.
Hossza 39 cm, súlya 1600 gramm.

32. hét
A bőr alatti zsírszövet egyre vastagodik. A kisfiúk heréi már a herezacskóban vannak. A baba a nap 90-95%-át átalussza. Ekkor mérhetünk gyors szemmozgásos REM (rapyd eye movement) alvásszakaszokat is, amit az álom jele. Ezt alátámasztják EEG (agyi elektromos aktivitást mérő) kutatások eredményei is, amelyek az álom és ébrenlét ciklusait igazolták.
Hossza 40 cm, súlya 1700-1800 gramm.
vissza a lap tetejére


33-36. hét

Aktuális vizsgálatok
- Havi szülészorvosi vizsgálat
- Vérnyomás, súly ellenőrzése
- 35-36. hét BSH-szűrés (hüvelyváladékból)
- 35-38. hét 4. UH-szűrés (a baba növekedésének, a magzatvíz mennyiségének, valamint a méhlepény állapotának ellenőrzésére)

Amit a kismama tapasztalhat
- Légzési nehézség
- Gyakori vizelés
- Alhas feszülése
- Jóslófájások
- Striák megjelenése a hason, melleken, csípőtájékon
- "Fészekrakási kényszer"
- Félelem a szüléstől

Jótanácsok
- Közeledik a nagy nap, készítsék össze a kórházi csomagot, ill. a hivatalos papírokat, hogy a szülés megindulásakor ezzel már ne kelljen törődni.
- Amennyiben még nincs meg minden a baba fogadására, úgy azokat szerezzék be a kispapával közös vásárolgatások alkalmával.
- A sok teendő mellett a pihenésre is szakítson időt, lehetőleg a lábak felpolcolásával.

33. hét
A magzat bőre alatt felhalmozódott zsírszövetnek köszönhetően mindinkább egy formás babára hasonlít. Hetente huszonöt dekával gyarapodik. A tüdő kezdi elérni az önálló működésre képes fejlettségi szintet.
Hossza 41 cm, súlya 2000 gramm.

34. hét
Csontjai egyre keményebbek lesznek. Ekkorra a legtöbb baba már fejjel lefelé fordul, a születéshez legmegfelelőbb pózba.
Hossza 42 cm, súlya 2200 gramm.

35. hét
A tüdő már szinte teljesen érett. Bőre alá több zsírréteg kerül, amitől az kezd kisimulni és kevésbé lesz pirosas.
Hossza 43,5 cm, súlya 2400 gramm.

36. hét
A legtöbb kisbaba fejét már fél centis haj borítja. Bőre kisimult és világos rózsaszínű. Mivel a mama pocakja már kellően megnagyobbodott, hogy a baba elférjen odabent, az ezáltal vékonyabb elváalsztó rétegen át az erős fény könnyebben átdereng, így a baba is kezdi kialakítani az ébrenlét és alvás napszakokhoz kötődő ritmusát. Szívritmusa 120-160 percenként.
Hossza 43,5 cm, súlya 2600 gramm.
vissza a lap tetejére


37-40. hét

Aktuális vizsgálatok
- 36. héttől hetente szülészorvosi vizsgálat, illetve NST-vizsgálat
- Vérnyomás, súly ellenőrzése
- Vérkép
- Vizeletvizsgálat
- Rh-vizsgálat, amennyiben szükséges

Amit a kismama tapasztalhat
- Légzési nehézség megszűnik
- Még gyakoribb vizelési inger
- Alhas feszülése
- Jóslófájások
- Alvási nehézségek
- Kezek és lábak duzzadása
- Izgatottság, türelmetlenség

Jótanácsok
- Az utolsó hetekben pihenjen minél többet, hatalmas pocakja úgyis gátolja már a mozgásban. Ne szégyellje ha fáradt, fogadja el a családtagok segítségét.
- A szülészorvossal, szülésznővel feltétlenül konzultáljon a kívánt szülési módról, ill. a fájdalomcsillapítás módjáról.

37. hét
A testét borító piheszőrök lassanként eltűnnek. Legtovább a karján, a hátán és a fülcimpáján maradnak meg. A lábkörmök elérik a lábujj végét. A végtagok behajlítottak.
Hossza 46,5 cm, súlya 3000 gramm.

38. hét
A feje már a medenceüregben van, így több hely jut a lábak és a popsi növekedésének. A baba bokáján és csuklóján ráncos kis zsírpárnácskák vannak, mutatva az érettséget.
Hossza 48 cm, súlya 3100 gramm.

39. hét
A babának minden szerve - beleértve a tüdőt és a genitáliákat is - kifejlődött és megfelelő érettségi fokot ért el. Az ellenálló képessége is folyamatosan nő. Hossza 49 cm, súlya 3200 gramm.

40. hét
A testet borító piheszőrzet eltűnik, a haj hossza 2-4 cm. A magzatmáz az egész testet beborítja, kivéve az ajkat és a szemeket. Különösen vastag az érzékeny testhajlatokban. Ez a világrajövetel ideje. A baba kifejlődött és képes a méhen kívüli további fejlődésre. Egy érett újszülött átlagos hossza több mint 50 cm, átlagos súlya 3400 gramm.
vissza a lap tetejére