Egyéb érdekességek 4D ultrahang babamozi

Terhesség hétről hétre

1. 12-13. hét

Ilyenkor vizsgáljuk a magzat:
- testrészeinek méretét,
- nyaki redőt, Down-kór szűrése
- koponyáját, szívét, hasfalát, gyomrát, húgyhólyagját és a végtagjait
- 4D ultrahang és 5D ultrahang technika nagyon jól látható.

2. 18-20. hét

Ilyenkor vizsgáljuk a magzat:
- fontosabb méreteit
- koponyaszerkezetét
- agyszerkezetét
- szívét és tüdejét
- hasi szerveit
- csontrendszerét és gerincét
- végtagjait
- 4D ultrahang és 5D ultrahang technika nagyon jól látható.

3. 30-32. hét

Ilyenkor vizsgáljuk a magzat:
- a fontosabb méreteit
- a belső szervek magzatvíz mennyiségét
- lepény elhelyezkedését, érettségét és szerkezetét
- 4D ultrahang és 5D ultrahang technika nagyon jól látható.

4. 36-38. hét

Ilyenkor vizsgáljuk a magzat:
- várható születési testsúlyát
- koponyáját
- az arc részeit
- a test kontúrjait
- a magzatvíz mennyiségét
- méhlepény és a köldökzsinór elhelyezkedését
- áramlásmérés (Flowmetria)

Miért jó a kismamának a 4D ultrahang vizsgálat, babamozi

Mert lényegesen részletesebb, áttekinthetőbb, információban gazdagabb, élménydús képet lát a 4D ultrahang és az 5D ultrahang technika segítségével.

Mert a látvány után megnyugszik, szorongása elmúlik, erősebb lesz a kötődése a magzatához, hiszen látta babáját, - arcocskáját, kezét, lábát, ujjacskáit, nemét, saját szemével győződhet meg róla, hogy egészséges.

Mert van rá idő, most csak vele foglalkoznak és a babájával. Eljöhetnek vele a családtagok is, gyermekei, apuka, nagymama, nagypapa.

Mert mindenki meghallgathatja a baba szívhangját is, nem csak ő egyedül.

Mert részletesebb tájékoztatást, magyarázatot kap a vizsgálatot végző szakembertől.

Mert ezután jobban fog vigyázni magára és babájára (pl.: nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt).

Mert nem kell órákat ülnie a rendelő előtt, hiszen időpontra érkezik.

Mert a vizsgálaton résztvevő apukák is érzelmileg nagymértékben bevonódnak, ez fokozza az anyukák pozitív élményét, boldogan figyeli párja minden arcrezdülését, elérzékenyülését.

Mert lehetővé válik a látottak rögzítése, CD-n, DVD-n, színes fényképen, hogy majdan a baba is megnézhesse magát, ha felnő.

Leletmagyarázat

AC has kerülete
AFI magzativíz index
APAD has hosszanti irányú átmérője
APTD has keresztirányú átmérője
AS petezsák
AVARGE GA méretek alapján számított terhességi hét
BPD fej keresztirányú átmérője (két halánték közt)
CRL ülőmagasság
EDD (AVERAGE US GA) szülés várható dátuma a méretek alapján
EDD BY LMP szülés várható dátuma a menstruáció alapján
EDD by Ulrasound szülés az ultrahang alapján
FHR szívhang
FIB szárkapocscsont
FL combcsont
FW Hadlock 4 becsült súly
GA by LMP menstruáció alapján számított terhességi hét
HC fej kerülete
HR magzati szívfrekvencia
HUM felkarcsont
KP közepes
KPF fejfekvés
LMP utolsó menstruáció dátuma
MVF farfekvés
NT nyaki redő vastagsága
OFD fej hosszanti átmérője (homlok és tarkó közt)
PLC placenta (méhlepény)
RAD alkarcsont
RI áramlásmérési paraméter
TAD mellkas átmérője
TIB sípcsont
YS szikhólyag


Down-kór szűrés

Kedves Kismama!

Ön és családja bizonyára örömmel várják az újszülött érkezését, azonban a legtöbb kismamához hasonlóan Önben is felmerül, hogy a szülés után mennyiben fog megváltozni az élete, illetve egészséges lesz-e a kisbaba. Ritkán, de előfordulhatnak bizonyos genetikai anomáliák, melyek közül leggyakoribb az úgynevezett Down szindróma, valamint a velőcső záródási (központi idegrendszeri) fejlődési rendellenességek, mint például nyitott gerinc. Ismertetőnk célja, hogy eloszlassuk Önben a felesleges félelmeket, illetve segítséget nyújtsunk a jelenleg rendelkezésre álló szűrési lehetőségek megismerésében.

Mi az a Down szindróma

A Down kór az újszülöttek leggyakoribb kromoszóma-rendellenessége, melyet először John Langdon Down írt le 1866-ban, akiről a kórképet később elnevezték. A hazai statisztikai adatok alapján 700 terhességből egy Down szindrómás csecsemő születik évente. Normálisan az emberi sejtek 23 pár, azaz 46 kromoszómát tartalmaznak, azonban a Down kóros esetek zömében a 21-es kromoszómából kettő helyett három van (triszómia). Az esetek 5%-ában előfordul, hogy a 21-es kromoszóma összetapad egy másik kromoszómával, ezt transzlokációnak hívják.

A Down szindróma tünetei:

A tünetek többsége a Down szindrómával rendelkezőknél komoly egészségügyi és szociális ellátást igényel életük végéig.
A Down kóros gyermekek - egészséges társaikhoz hasonlóan - sokféle személyiséggel rendelkeznek. Külsejükre jellemző az alacsony termet, jellegzetes arckifejezésüket a "mongoloid" szemrés, nagy nyelv és az általában nyitott száj határozza meg

A Down kórral a következő tünetek járhatnak együtt:

- szellemi fogyatékosság (intelligenciahányados, IQ = max. 50)
- veleszületett szívelégtelenség
- az immunrendszer zavarai
- csökkent pajzsmirigyműködés
- légzési problémák
- a gyomor-bélrendszer rendellenességei
- elmaradás a testi fejlődésben (rövidebb ujjak, ill. combcsont)
- fertőzésekre való fokozott hajlam
- 35 év felettieknél az Alzheimer kórhoz hasonló agyi károsodások
- csökkent élettartam
- holdvilág arc
- nagyon kedvesek, mosolygósak, barátságosak, ragaszkodók

A Down kór súlyossága rendkívül eltérő lehet, azonban jelenleg ennek mértékét a születés előtt nem lehet meghatározni. Tapasztalatok szerint a megszületett Down kóros gyermekek 99%-a legnagyobb gondoskodással is csak a kisegítő iskola szintjéig juttatható el.

A Down szindróma gyakorisága

A Down kór átlagosan hétszázból egy újszülöttnél fordul elő, de a kockázat nagymértékben függ az anya életkorától, ahogy azt az alábbi táblázat mutatja:

Anya életkora (év) Down-kór születésenkénti kockázata
20 1600-ból 1
25 1200-ból 1
30 950-ból 1
35 360-ból 1
40 100-ból 1
45 30-ból 1
49 10-ból 1

Évente kb. 170 Down-kóros csecsemő születik hazánkban. Az esetek jelentős részében a szindrómát az élettel összeegyeztethető, de súlyos szervi rendellenességek kísérik.

Honnan tudható, hogy a magzat nem szenved-e számbeli kromoszóma rendellenességben?

Jelenleg nincs olyan szűrőteszt, mely képes lenne meghatározni adott szülők hajlamát Down kóros gyermek nemzésére. A jelenlegi módszerek ezért a magzat közvetlen vagy közvetett módon történő vizsgálatán alapulnak. A Down kór és egyéb kromoszóma rendellenességek diagnózisa nagy biztonsággal (~99%) csak a magzat kromoszóma vizsgálatával állapítható meg. Ezek a vizsgálatok (magzatvíz mintavétel: amniocentézis, chorionboholy mintavétel: chorionbiopszia) ha kismértékben is (<1-2%), de kockázatot jelentenek a magzat számára. Ezeket invazív vizsgálatoknak hívják. Kockázatuk és költségük miatt az invazív vizsgálatok alkalmazása tömeges szűrésre eleve kizárt, kizárólag indokolt esetben, az anya beleegyezésével végzik. A 35 év feletti várandós anyák esetében a genetikai tanácsadás kötelező!

Vetélési kockázattal nem rendelkező vizsgálati lehetőségek a Down kór és egyéb kromoszóma rendellenességek vonatkozásában az ultrahang vizsgálat, illetve az anyai vérből történő biokémiai vizsgálatok. Ezek a módszerek nem alkalmasak diagnózis felállítására, csupán a Down szindróma előfordulásának valószínűségére lehet belőlük következtetni.

Hogyan szűrhető?

Jelenleg hazánkban a Down kór és egyéb kromoszóma rendellenességek biokémiai vizsgálatokkal kiegészített szűrése nem része a kötelezően elvégzendő terhesgondozási protokollnak. Azonban más vezető európai országok mintáját követve Magyarországon is egyre több egészségügyi intézményben válnak elérhetővé a nagyhatékonyságú szűrővizsgálati módszerek.

Ajánlott szűrővizsgálati módszerek

Négyes (Kvadrupol) teszt: A tripla teszt kiegészítve anyai vérből történő inhibin-A meghatározással, mely növeli a Down kór felismerésének esélyét és jelentősen csökkenti a fals pozitív leletek valószínűségét.

Kombinált teszt: a terhesség 10-14 hete között, optimálisan a 12-13. héten, anyai vérből egy hormon és egy fehérje szintet mérünk (HCG és PAPP-A), továbbá ultrahangvizsgálatot végzünk, melynek során elsősorban a magzat ülőmagasságát (CRL) és tarkóredő vastagságát (NT) mérjük. Ez szintén széles körben elterjedt szűrőmódszer, mely a tripla tesztnél nagyobb biztonságot ad.

Integrált teszt: A jelenleg létező leghatékonyabb szűrőmódszer. Ennek során a terhesség 12-13. hete körül elvégezzük a kombinált tesztben is szereplő ultrahangvizsgálatot, illetve anyai vérből történő PAPP-A meghatározást. Később, a terhesség 16. hete körül az anyai vérből meghatározzuk az AFP, HCG, szabad ösztriol és inhibin-A markereket. Fontos, hogy a kismama türelmes legyen, mivel pontosan az biztosítja ennek a módszernek a kiemelkedő hatékonyságát, hogy a két időpontból származó adatokat együttesen értékeljük, és a kockázatbecslést csak a második vérvétel után végezzük el.

A szűrések eredménye egy speciális számítógépes kiértékelő program (Alpha) segítségével végzett kockázatbecslés, melynek során az anyai életkor és a mért paraméterek, illetve a kismama egyéb adatai alapján (testsúly, dohányzás, stb.) meghatározzuk a Down kór és egyéb kromoszóma-rendellenességek, valamint a velőcső-záródási rendellenesség kockázatát.

Kinek érdemes részt venni a vizsgálaton?

Életkortól függetlenül minden várandós kismamának érdemes bejelentkezni legalább egy szűrővizsgálatra.
A vizsgálat előtt a szűrőcentrum tanácsadója részletes tájékoztatást ad a szűréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és felajánlja a szóba jöhető szűrési és vizsgálati lehetőségeket.

Negatív eredmény

A negatív eredmény nem jelenti azt, hogy biztosan egészséges a magzat, hanem a rendellenességek alacsony kockázatát jelzi. Negatív eredmény esetén is feltétlenül érdemes konzultálni gondozó orvosával.

Pozitív eredmény

A pozitív eredmény az esetek zömében nem jelent valódi rendellenességet, ezért ilyenkor ne essen pánikba, a további teendőket pedig feltétlenül beszélje meg a genetikai tanácsadó munkatársával.

Egyéb tudnivalók a szűrésről

A szűrés elsődleges célja a Down kóros magzatok felismerése, de az alkalmazott teszt nagy biztonsággal felismer egyéb fejlődési rendellenességeket is, mint például a nyitott gerinc vagy az Edwards szindróma. A szűrés hatékonysága növelhető, ha a kismama a 18. és 20. terhességi hét között részt vesz egy részletes ultrahang vizsgálaton. Ezzel nemcsak a kromoszóma rendellenesség mellett észlelhető fejlődési zavarok, hanem más fejlődési rendellenességek is felismerhetők.

Szűrést kizáró okok

- Hüvelyi vérzés a vérvételt megelőző 7 napban. Feltétlenül várja meg a 7 nap leteltét, és csak utána jelentkezzen vérvételre!
- Ikerterhesség. Ebben az esetben célszerű a szűrést csak ultrahangvizsgálatokra korlátozni.
- Amniocentézis vagy CVS mintavétel a vérvétel előtt.

Már léteznek olyan pontosabb szűrővizsgálatok, melyek az anyai vérből kromoszóma-rendellenességek jelzőit, ún. markereket vizsgálják.

Ezeken a vizsgálatokon az AFP mellett a következő markereket figyelik:
- HCG (lepény termelte hormon)
- Ösztriol (az egyik női nemi hormon)
- Inhibin (egy, a petefészek által termelt hormon)
- PAPP (csak a várandósság idején előforduló protein-fehérje)

A fenti tényezőknek az együttes szűrésével a rendellenességeket akár 94%-os találati arányban is ki lehet szűrni. Hazánkban jelenleg általában csak AFP-szűrés történik, a többi markert is vizsgáló szűréseket mindenki saját költségére veheti igénybe az ún. Down-szűrést végző intézetekben, melyek az alábbi szűrővizsgálatokat ajánlják:

I. Kombinált szűrővizsgálat
A 11-14. terhességi hét között, ultrahangos vizsgálat és anyai vérben két tényező vizsgálata. A kombinált vizsgálat találati aránya 85%-os.

II. Quartett vizsgálat, vagyis a négy-markeres vizsgálat
A 15-20. terhességi hét között, anyai vérben négy tényező (AFP, bhCG, ösztriol, inhibin) vizsgálatával, melynek találata 76%-os.

III. Integrált vizsgálat
A legmodernebb és leghatékonyabb szűrési módszer: A Kombinált és Quartett vizsgálat összedolgozásával 94%-os találati arány érhető el.

A szűrővizsgálatok pozitív eredménye a rendellenesség előfordulásának magasabb kockázatát jelenti az adott terhességben. A gyanú megerősítését vagy kizárását szolgálja a magzatvíz (amniocentesis) vagy magzatburokboholy-(chorionbiopszia) vétel útján nyert magzati sejtek kromoszómavizsgálata.

Magzati anatómia

Magzatvíz

A magzatot a méhen belül körülvevő folyadék a magzatvíz. Mennyisége a 12. és 28. hét között jelentősen növekszik amit a 4d ultrhang technikával és babamozival jól lehet követni, a 36. héttől a szülésig viszont fokozatosan csökken. Mivel magzati és nem anyai eredetű, folyamatosan termelődik és szívódik fel. Jelentős szerepe van a magzati tüdők, emésztőrendszer, vázrendszer fejlődésében, antibakteriális hatású, mechanikai védelmet nyújt, állandó hőmérsékletet biztosít, részt vesz az anya és magzata közötti anyagforgalomban (magzati vizelet). A magzat nyeli a magzatvizet, ezáltal a nyelési és légzési mozgásokat gyakorolja.

Köldökzsinór

Átlagos hossza 55 cm. A benne spirálisan futó három ér (két artéria és egy véna) a magzat köldökétől a méhlepényhez kapcsolódik, és így a magzat vérkeringését köti össze a kismamáéval. Rajta keresztül kap tápanyagokat és oxigén-dús vért a magzat. Az erek spirális tekeredése biztosítja, hogy magzat mozgásai, forgásai miatt az erek ne feszülhessenek meg túlságosan.

Méhlepény (placenta)

A lepény a magzat része - a köldökzsinór számtalan elágazódásából alakul ki - éppen úgy, mint a fa gyökerei. A vékony hajszálerek a méhfalba mélyen behúzódva a gyökérszálakhoz hasonlóan biztosítják az anya és a magzat anyagcsere-kapcsolatát. A magzat tápanyagellátása, az anyagcseretermékek kiválasztása és a gázcsere a lepény erein keresztül történik. Fontos tudni, hogy bár anyagcsere történik, de a placentában a magzati és anyai vér nem keveredik.

Forrás: Pocakosnapló (2006)

Babamozi praktikák

Könnyen előfordulhat, hogy a 4D ultrahang vizsgálat időpontjában a baba éppen alszik, vagy éppen a látható képet takarja a méhlepény esetleg a baba hátat fordít és így nehezebben figyelhető meg. Különböző trükkök alkalmazásával elősegíthetjük a jobb láthatóság eredményességét (pl.: csokoládé, vagy édesség fogyasztása a vizsgálat előtt)
Előfordulhat, hogy a babamozi során nem sikerül eredményes képet mutatnunk a babáról, így egy másik időpont egyeztetését ajánljuk fel, mely kedvezményes látogatóink számára.
Ezen kellemetlenségek elkerülése végett ajánljuk, hogy a saját tapasztalataik alapján próbálják a magzatot éber állapotban tartani. Amennyiben nem tudnak kitalálni olyan technikát mely segítene a baba éberségi állapotának eléréséhez, úgy telefonon történő egyeztetés során ebben Önöknek segíteni fogunk.

A mellek felkészítése

A mellek változása

Az első hetekben a várandósság első gyanújelei közé tartozik az emlők feszülése, érzékenysége. A hormonális változásoknak köszönhetően az emlő mirigyállománya és a tejgyűjtő csatornácskák megduzzadnak. Ez a folyamat egyénenként változó, de mégis a korábbihoz képest jelentős súly- és tér-fogatnövekedést eredményez.

A mellbimbó és környékének elszíneződése, sötétebbé válása is jellemző a várandós hónapok változásaira, ez az elsötétedés a szülés után néhány hónapon belül visszarendeződik.

A mell súlyának növekedése miatt ajánljuk, hogy viseljen napközben kényelmes melltartót a kismama. A melltartó viselésével elkerülhetjük a kellemetlen feszüléseket, a mellizmok és a bőr túlzott kitágulását, megelőzi a hátizomzat feszülését. Valamelyest csökkenthető az ún. várandóssági csíkok, "striák" megjelenése a mellen. A mellbimbó érzékennyé válása miatt fontos, hogy a fehérnemű ne fokozza, hanem csökkentse az átmeneti kellemetlenségeket, megelőzze a kedvezőtlen elváltozásokat

A mellbimbó

A nők többségénél inger hatására kiemelkedik. Ha eddig ezt nem tapasztalta a várandós, nem kell aggódnia! A lapos, vagy befelé forduló mellbimbó is alkalmas a szoptatásra! Csak a mellre helyezésre kell nagyobb gondot fordítani, így ez nem fog szülés után szoptatási nehézségeket okozni. Téves gyakorlat, hogy "edzeni kell" a várandósság ideje alatt a mellbimbót, sőt fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a mellbimbó ingerlése oxitocin felszabadulással jár, meglévő koraszüléshajlam esetén elindulhat a szülés!

A mell higiénéje

Már a várandós időszakban is fontos. Vannak kismamák, akik már a várandósság alatt előtej, ún. "kolosztrum" megjelenését tapasztalják, mely sokszor a fehérneműn, ruhán kis folt formájában jelentkezik.

Ennek léte vagy nem léte nem függ össze a későbbi tejelválasztás és szoptatás sikerességével. Mivel az ez előtej sűrű, kenőcsös, néha beszárad a bimbó redőcskéibe, ezért meleg vízzel, esetleg olajos vattával könnyen eltávolítható. Amennyiben ez egy-két cseppnél nagyobb mennyiségű, viseljen a melltartóban napközben többször cserélhető pamut betétet. Az előtej nyomkodása szükségtelen!

Napi tusolások közben ügyeljen arra, hogy a bimbóudvarra és a bimbóra ne kerüljön szappan, tusfürdő, mert kiszárítja a bőrt. Ezt később, a szoptatásnál is tartsa szem előtt. Tisztálkodás után használhat várandósság idején krémet vagy olajat a mellre.

A kényelmes, jó melltartó jellemzői:
- döntően pamut, kis százalékban műszál alapanyag, mely nem fokozza az izzadást, de kellően rugalmas,
- a formája követi a mell természetes alakját, nem szorít, nem nyom,
- lehetőleg nem szabott, a varrások és a díszítő csipke nem dörzsöli a mellbimbót,
- méret kiválasztásánál a mell alatti és a mellcsúcson mért körfogatot kell tudni,
- alul kellő tartást ad, a vállpánt nem vág be.

Mellek stria elleni védelme
- A "stria" krém használatakor ügyeljen arra, hogy mindig két kéz között tartva kenje a mellét, hogy megóvja a megnyúlástól. A "stria" krémet a bimbóudvar mögötti területre kell körkörös kis mozdulatokkal bemasszírozni. Mindig ellentétes oldalon támassza alá az egyik kezével a mellét, miközben a másikkal a kenőcs felvitelét végzi.

Ajánlott mellizom-erősítő gyakorlatok
1. Törökülésben a karokat vállmagasságban előrenyújtjuk, a kezeket lazán ökölbe fogjuk. Magunk előtt vízszintesen "ollózunk" 4-szer, majd függőlegesen 4-szer. Pár másodperces pihenések után megismételjük a gyakorlatot 4-szer.
2. Törökülésben a mellkas előtt a két tenyerünkben összetámasztjuk és erősen összenyomjuk, miközben a mellizmok megfeszülnek. 4-szer ismételjük meg a szorítást, majd kisebb pihenőkkel 4-szer ismételjük meg a feladatot.
3. Törökülésben ellentétes kézzel fogjuk meg a másik felkart, majd próbáljuk eltolni egymástól a két kart, 4-szer egymás után, miközben érezzük a mellizmok megfeszülését. 4-szer ismételjük meg a gyakorlatot kisebb szünetekkel!
4. Törökülésben vállra helyezzük kezünket mindkét oldalon. Hátrakörzést végzünk úgy, hogy nagy, széles, kerek köröket rajzolunk a könyökünkkel. Hátul lapockáink összeérnek. 4 körzés után kis pihenővel néhányszor megismételjük a gyakorlatot.
Ügyeljünk az egyenes testtartásra, a fejjel előre nézzünk!

Ezeket a gyakorlatokat a szoptatás időszakában is eredményesen végezheti.

Forrás: Pocakosnapló (2006)

Védőnői tanácsadás

Védőnői tanácsadás és tanfolyam

A védőnő felkeresése

Miután a szülész-nőgyógyász szakorvos megállapította a várandósságot, keresse fel a védőnőt, aki kiállítja a "Várandós anya gondozási könyvét". Ez fontos dokumentum az Ön és leendő gyermeke számára. Jó, ha mindig magánál tartja, ha bármilyen probléma adódik tudják, hogy gyermeket vár.

Ekkor beszélheti meg felmerült problémáit, a várandósság ideje alatt követendő életmódot, mely kiterjed a táplálkozás, mozgás, munkavégzés, öltözködés, személyi higiéné, valamint a szexuális élet kérdéseire is.

A gondozási könyvben jegyzi a szülész orvosa és a védőnő is a vizsgálatok eredményét és az esetlegesen szükséges kezeléseket, gyógyszereket is.

Megbeszélik a védőnői látogatás időpontját, mely alkalmával a gyermek otthoni fogadásáról tudnak kötetlenül beszélgetni. Jó, ha olyan időpontot választanak, amikor a kispapa is otthon tartózkodik.

A védőnő a várandósság idejétől kezdve kíséri, segíti a családot az egészség megőrzésében, egészen a gyermek 16 éves koráig.

Forduljon bizalommal a területi védőnőhöz, vegye igénybe a tanácsadási lehetőségeket.

Felkészítő tanfolyam

Sok segítséget kaphat a gyermeket váró pár a "Szülésre, szülői szerepre" való felkészítő tanfolyamokon való részvétel alkalmával.

Több településen a Nyitott Tanácsadó program keretében is igénybe vehetik a párok a védőnők által szervezett programokat. Néhány kórházban szintén szerveznek felkészítő tanfolyamokat.

A csoportos foglalkozások természetesen nem helyettesítik a család otthonában történő védőnői látogatásokat. A védőnő a várandóst otthonában felkeresi már az első jelentkezést követően annak érdekében, hogy segítsen a felmerülő problémák megoldásában, illetve segítsen eligazodni a "más állapot rejtelmeiben".

A védőnői tanácsadás és a tanfolyamok főbb témái:
- A várandósság idején bekövetkező anatómiai és élettani változásokról.
- A magzat fejlődéséről, a veszélyeztető állapotokról.
- A változatos táplálkozás és a vitaminok fontos szerepéről.
- A "más állapot" más életmódot kíván, sportról, mozgásról a várandósság alatt.
- A munkavégzésnél milyen szempontok legyenek szem előtt.
- A stresszhelyzetek elkerüléséről.
- A kismamatorna és a relaxáció jelentőségéről.
- Az önbizalom erősítéséről, a szorongás feloldásáról.

A szopiztatás sikerét segítheti
- Az együttszülés,
- a szülés utáni mihamarabbi bőr- és szemkontaktus az újszülött és az anya között,
- ha lehetőséget kap az édesanya, hogy a szülést követő fél-egy órán belül megszoptathassa gyermekét,
- a baba az édesanya mellett maradhasson a szülést követően,
- a rooming-in rendszerű elhelyezés az első napokban.

Forrás: Pocakosnapló (2006)

Mit kell beszerezni mire a baba érkezik

A babának Ruhanemű
- Kombidressz 6-7 db
- Rugdalózó (alul kapcsos) 4-5 db
- Cérna sapka 2-3 db
- Zokni 5-6 pár
- Fürdőlepedő 2 db
- Kocsikabát 2-3 db
- Hálózsák 1-2 db
- Téli babáknak még vastag sapka, babazsák vagy overall, harisnya
- Nyári babáknak napozó, vászon sapka

Babaápolás
- Textil pelenka 20-30 db
- Törlőkendő 2-3 csomag
- Pelenka 1-2 csomag
- Babafürdető (orvos is felírhatja)
- Popsikrém (orvos is felírhatja)
- Sebhintőpor (orvos írja fel)
- Fültisztító
- Alkohol
- Steril vatta
- Hőmérő
- Bébi olló, hajkefe
- Kis kád
- Orrszívó (porszívós)
- Lázmérő
- Csecsemőmérleg
- Bébiőrző
- Légzésfigyelő

Szopizás, etetés, itatás
- Evőke 5 db
- Lefejt tej tárolására edény vagy zacskó
- Sterilizátor vagy sterilizáló folyadék

Babaszoba
- Kiságy betéttel
- Lepedő 2 db
- Fejvédő
- Baldachin
- Takaró (vastag és vékony)
- Ágyneműhuzat
- Pelenkázó szekrény vagy pelenkázó lap
- Szoptatós fotel és/vagy párna
- Játszószőnyeg
- Párásító

Utazás
- Babahordozó újszülött szűkítővel
- Babakocsi
- Sétához takaró
- Esővédő, szúnyogháló
- Pelenkázó táska
- Napernyő
- Autóba árnyékoló
- Hőtárolós doboz vagy táska

Mindent összecsomagoltunk?

A mamának
- Tejelválasztást serkentő tea
- Mellszívó
- Szoptatós melltartó
Elöl nyitható szoptatós pizsama vagy hálóing
- Szülés utáni fűzőnadrág (hasleszorító)
- Betét vagy inkontinenciabetét
- Melltartó betét
- Várandós anyag gondozási könyve
- TB kártya
- Személyi igazolvány
- Házassági anyakönyvi kivonat vagy apasági nyilatkozat
- 2-3 db szoptatós hálóing vagy elöl gombolós hálóing
- 2-3 db szoptatós melltartó
- Eldobható bugyi
- Szülés utáni fűzőnadrág (hasleszorító)
- Intim betét vagy inkontinenciabetét
- Fürdőköpeny
- 2-3 db törölköző
- Fürdőpapucs, papucs
- WC papír
- Papír WC ülőke
- Szappan, tusfürdő, testápoló
- Fogkrém, fogkefe
- Has- és mellregeneráló krém
- Hajsampon
- Melltartóbetét
- Mellszívó
- Mellvédő krém
- Tejelválasztást serkentő tea

A babának
- Pelenka
- Kombidressz
- Rugdalózó
- Cérna sapka
- Kocsikabát
- Takaró
- Babahordozó szűkítővel
- A hazautazáshoz télen meleg sapka, overall

A kispapának
- Fényképezőgép
- Mobiltelefon

Forrás: Pocakosnapló (2006)

Nyilatkozat

A lelet a 26/2014. EMMI rendeletben szereplő, a hétnek megfelelő terhességi időszakban előírt ultrahangvizsgálat. A vizsgálat szakmai előírásai a nemzetközileg is elfogadott (ISUOG) irányelvek szerint készültek.

A terhesség alatti ultrahang-szűrővizsgálatok során a rendelkezésre álló készülékkel a szakmai protokollban előírtak betartása mellett az egyes magzati rendellenességek kimutathatósága a rendellenesség típusától, a terhességi héttől, a magzat elhelyezkedésétől, a magzatvíz mennyiségétől, a vizsgált személy testalkatától függően változó mértékű, de soha nem 100%-os.

Alulírott a vizsgálatra vonatkozó előzetes felvilágosítás után kérem az ultrahangvizsgálat elvégzését. Tudomásul veszem, hogy az ultrahangvizsgálat diagnosztikus hatékonysága, a különböző elváltozások esetében eltérő és így nem alkalmas minden rendellenesség adott időben, teljes biztonsággal történő felismerésére. Bizonyos rendellenességek bármikor rejtve maradhatnak. A vizsgálat eredményéről szóban is kaptam tájékoztatás. További kérdésem nincs.

A leletet egy példányban átvettem és tudomásul vettem, hogy a lelettel rövid időn belül jelentkeznem kell a gondozásomért felelős személynél.