Mi a 2D, 4D, 5D ultrahang?

Ultrahang

A 20 Hz-nél alacsonyabb frekvenciájú rezgéseket infrahangnak, a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük.
Emberek számára nem hallható, de az állatok közül sokan hallják, közismert, hogy a kutyák reagálnak rá. A denevérek és a delfinek maguk is állítanak elő ultrahangot a tájékozódásuk során. Az ultrahangkészülék magas frekvenciájú hanghullámokat bocsát ki, ezek a hanghullámok se a babára, se a kismamára nem károsak.

Az Ultrahang vizsgálatról

Az Ultrahang vizsgálatok segítségével olyan dolgok válnak láthatóvá, amik a szervezeten belül történnek. Elsődlegesen rendellenességek kiszűrésére, betegségek okának keresésére alkalmazzák a vizsgálatokat. Ezen kívül nőgyógyászatban, urológiában, belgyógyászatban és más területeken is, de a vizsgálatokat kizárólag speciálisan erre kiképzett és ezen a területen gyakorlott szakemberek végzik.
A nőgyógyászati és magzati ultrahang területén terjedt el először a 2D technika mellett ma már a 4D-5D ultrahang alkalmazása.

A 4D-5D ultrahang használata a mai ember számára a világon mindenütt újdonság. Az ultrahangkészülék magas frekvenciájú hanghullámokat bocsát ki, ezek a hanghullámok se a babára, se a kismamára nem károsak. A hanghullámokat a készülékhez tartozó tévé kivetíti, így válik a méh és a baba láthatóvá. Ez a műveletsor fájdalommentes és biztonságos.
A hagyományos 2D ultrahang a magzat testének egyetlen metszetét tudja csak ábrázolni, de ha ugyanezeket a hanghullámokat modern számítógépes technikával ötvözzük, térbeli (3D) képet jeleníthetünk meg, amely életszerűségében már-már fényképre emlékeztet. A negyedik dimenzió (4D) az idő: másodpercenként hatszor-hétszer frissített felvételen mozgófilmet kapunk, amelyen világosan láthatók a baba mozgásai, arckifejezése és hangulata. Az 5D technika pedig a mélységi, térbeli ábrázolást egyéni színmeghatározásával még élethűbbé és még pontosabbá teszi. Ezzel akár pontosa képet tud készíteni a magzat jelenlegi állapotáról, akár az arcáról a anyai méhben.

A 4D 5D Ultrahang jelentősége

A 4D ultrahangos vizsgálatok diagnosztikai jelentősége kiemelkedik a megszokott módszerektől, mert az általunk használt és korábban bemutatott készülék igen nagy felbontása részletesebb és az emberi szem számára kedvezőbb képet nyújt a baba bemutatására. Sokkal megbízhatóbb képek használatával az esetleges rendellenességek kiszűrése is leegyszerűsödött a szakorvosok számára, mely megnyugtatóbb a család számára is. Mindemellett óriási jelentősége van annak, hogy a kismama számára is érthető, jól látható formában jelenik meg mindaz, amire várandóssága alatt oly sokat gondol. A kispapa is testközelből figyelheti meg a babát, ami gyakran hat kedvezően a kispapa és a magzat kapcsolatának alakulására is.